10 April 2011

Voyage to the bottom of the sea

I början av 1960-talet hade Irwin Allen just fått sitt genombrott som producent med filmen Voyage to the bottom of the sea, en sf-inspirerad rulle om en tämligen otrolig ekologiska katastrof - global uppvärmning som en följd av att en del av atmosfären fattat eld. Huvudrollen i filmen innehades av den (för tiden) ultramoderna atomubåten Seaview. Allen skulle på 70-talet bli känd som mannen bakom katastroffilmer som Skyskrapan brinner och SOS Poseidon. Men innan dess gjorde han en ganska lyckad utflykt till tv-mediet.



Inspirerad av framgången med filmen bestämde sig Allen för att lansera en tv-version av Voyage. En av fördelarna med det jämfört med att lansera en tv-serie från scratch var att man kunde återanvända en hel del av modellerna och specialeffekterna från filmen. Allen var en väldigt budgetmedveten producent och alla hans tv-serier präglas av en massiv återanvändning av tidigare material. I Voyage dök det förutom material från filmen också bland annat upp scener från Allens tidigare film The Lost World.

I tv-serien Voyage to the bottom of the sea får vi följa Seaview och dess besättnings kamp mot allehanda hot mot dem själva och mot den fria världen. Dessa kommer i många skepnader, men kortfattat kan man väl säga att det handlar om sovjetiska spioner, havsvidunder och utomjordingar. En och annan kvarglömd nazistkoloni på någon svårtillgänglig ö dyker också upp.

Totalt gjordes fyra säsonger. Den första spelades in i svartvitt och därefter gjordes den i färg. Den första säsongen verkar vara den som har bäst rykte och efter att ha sett ett par avsnitt förstår jag varför. Det är en förvånansvärt "vuxen" produktion som möter tittaren, med tämligen hårt innehåll. Det svartvita fotot gör antagligen också att man har lättare att ta till exempel sjöodjuren på allvar. Både regissörer och fotoansvariga för den här säsongen hade i hög grad tidigare varit delaktiga i att göra den första säsongen av Outer Limits så framgångsrik. Liksom i den serien uppvisar fotot stundtals en hel del noir-inspiration.

Efter Voyaga lanserade Allen ytterligare tre framgångsrika tv-serier med fantastiska inslag under andra halvan av 60-talet: Lost in space, The time tunnel och The land of the giants. Första säsongen av Voyage är dock tämligen befriad från de mer tacky inslag som kom att prägla framförallt senare säsonger av Lost in space.

Kolla trailers för tv-serien här. (Tyvärr är YouTube-klippen från säsong 1 blockerade från inbäddning.)

No comments: