Jag gillar excentricitet. Låtar på över tjugo minuter hör i dag inte till vanligheterna inom populärmusiken. Men det som i dag kan tyckas excentriskt har inte alltid varit det. På sjuttiotalet var det inte helt ovanligt med album som innehöll en eller ett par låtar på en sisådär tjugo minuter. Kraftwerks ”Autobahn” och Tangerine Dreams tidiga plattor är bra exempel. Och de här skivorna sålde ofta förvånansvärt bra.
Kungen av långa låtar måste vara Klaus Schulze. Jag är för tillfället rätt insnöad på denne nu drygt sextioårige tyske musiker. Schulzes mest excentriska sida är nog längden på hans verk. Han har släppt ungefär hundra plattor. Det mest överdådiga i hans utgivning måste vara boxen ”Ultimate Edition” som innehåller 50 fullmatade cd-skivor. Runt 65 timmar musik.
Men även i det lilla formatet är Schulze överdådig. De flesta av hans skivor innehåller två eller tre låtar. Medellängden på låtarna är runt tjugo minuter. Han har själv sagt att det kortare popformatet är olämpligt för de musikaliska idéer han har.
Tekniskt var Schulze en pionjär. Redan på sjuttiotalet använde han syntar och sequencers på ett sätt som än i dag kan kännas fräscht och nytt. För den nyfikne kan jag rekommendera att man börjar med någon av plattorna ”Timewind” (en hyllningsskiva till Richard Wagner) eller ”X” (där han spelar tillsammans med en stråkorkester).
Jag antar att man kan beskriva Schulze som en Jean-Michel Jarre utan melodier. Han har också ett klart släktskap med Tangerine Dream (han spelade trummor på deras första skiva) och räknas till Berlingrenen av krautrocken. Hur som helst är det fantastisk musik att avnjuta i hörlurar på en lång promenad i höstrusket eller liggande på soffan med ljuset släckt.
Om man vill läsa mer om Schulze rekommederas artikeln på engelska Wikipedia eller hans officiella hemsida www.klaus-schulze.com. Och just det den gamle mannen är fortfarande högst aktiv. Tidigare i år släpptes hans senaste platta ”Farscape” där han samarbetar med Lisa Gerrard från Dead Can Dance. Klart köpvärd även den.
26 October 2008
De långa låtarnas konung
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment