31 May 2012

Minitaur

Arturias MiniBrute är ju inte den enda nya monosynten med ett mini-prefix på gång just nu. Moogs Minitaur bass synth är också en lockande liten pryl. Enda grejen som drar ner suget något är väl det begränsade pitchomfånget. Men det är ju å andra sidan en riktig Moog.

MiniBrute

Mycket nya analoga burkar på gång just nu. Arturias MiniBrute verkar vara på väg att landa i musikaffärerna. Som en enkel liten monosynt med egen klaviatur med ett litet eget sound och annorlunda filter känns den ganska spännande. Den närmaste konkurrenten med egna klaviaturer är väl närmast DSI:s Mopho Key, men den är några tusenlappar dyrare.

11 May 2012

Pye Corner Audio

En ny snubbe i gänget runt Ghost Box. Än så länge har Pye Corner Audio bara medverkat på en singel tillsammans med The Advisory Circle, men ett fullt album är på gång. I väntan på det släppte Type nyligen PCA:s två första Bandcamp-releaser på vinyl och download. Fullständigt lysande för alla med det minsta intresse i hauntology och library-musik. Vill man ha lite smakprov innan man köper finns det ett par live-spelningar att ladda ner på PCA:s Soundcloud-sida.
Read full review of The Black Mill Tapes Volumes 1&2 - Pye Corner Audio on Boomkat.com ©

10 May 2012

VCMG

I mitten på mars var jag med om en enormt nostalgisk händelse. På den tiden då musik bara kunde köpas i fysisk form var ett nytt albumsläpp från en av ens favoritartister en stor händelse, och många var de gånger jag med darrande händer tog mig in till Folk å rock i Lund för att inhandla Depeche Modes, Nitzer Ebbs eller kanske Front 242:s senaste. Det är sällan något dylikt låter sig göra idag. Ofta helt enkelt av den anledningen att det inte finns någon skivaffär, ens i Stockholm, som får in de artister jag går igång på samma dag som plattorna släpps. Men då VCMG:s album släpptes erfor jag något av svunna tiders magi då jag efter jobbet släntrade ivög till HMV i Chichester och lyckades plocka upp ett ex av SSSS. Att det var just Vince Clarke och Martin Gore som låg bakom plattan och att den släpptes på Mute förhöjde känslan avsevärt. Att det sedan visade sig vara en nästan oväntat bra och angelägen platt gjorde ju inte något. På många sätt är detta det bästa de båda herrarna lyckats få till på mången år. Möjligtvis med undantag från John The Revelator och Precious på Playing The Angel, som väl är Martin Gores enda riktigt felfria kompositioner sedan Ultra. För Clarkes del behöver man leta sig tillbaka enda till nittiotalet och I Say, I Say, I Say för att hitta något som känns lika relevant. Med andra ord, två gamla hjältar som faktiskt förmår leva upp till förväntningarna.
Read full review of SSSS - VCMG on Boomkat.com ©

9 May 2012

FC Judd

Det är minst sagt en trend att gräva fram gamla förbisedda pionjärer inom den elektroniska musiken just nu. Och det är väl ärligt talat en trend som jag är ganska tacksam för. Många av dem som uppmärksammats på senare år, som Daphne Oram, John Baker och Delia Derbyshire, har rötterna i BBC Radiophonic Workshop. Men det finns också aktörer i England som verkade fristående från denna. En av dem var FC Judd. Det spännande bolaget Public Information, som bland annat också gett ut plattor med No UFO's och Ekoplekz, gav i våras ut en samling med material av FC Judd. Den kompositör som träder fram på "Electronics Without Tears" är en pionjär i paritet med Daphne Oram. Det är långt mörkare ljudlandskap än t.ex John Baker gjort sig känd för som möter lyssnaren här, trots titeln. Det här är definitivt musik som vinner på flera lyssningar, och det finns gott om lager att upptäcka. Jag plockade upp mitt ex. på Resident i Brighton, och jag skulle råda att alla att skaffa ett fysiskt ex., oavsett om det är på vinyl eller cd, eftersom den här typen av utgivningar nästan kräver att man har tillgång till kommentarerna för att man ska kunna sätta in spåren i sitt rätta sammanhang. Det här är definitivt ett måste för alla som är intresserade av Daphne Oram, Radiophonic Workshop och annan samtida biblioteksmusik.
Read full review of Electronics Without Tears - F.C. Judd on Boomkat.com ©

7 May 2012

Lego Feet

Innan Autechre blev Autechre släppte de en platta under namnet Lego Feet 1991. Fram till i höstas var vinyl-utgåvan (den enda som fanns) något av den ultimata samlarprylen för IDM-konnässörer. Skam satte punkt för det genbom att återutge den med en massa extramaterial. Man kan ana mycket som skulle komma att karakterisera Autechres tidiga plattor bland materialet på Lego Feet, även om det här är ett lekfullare och stundtals något mer konventionell dansmusik som presenteras. Men det är ändå en briljant samling electronica som presenteras på plattan. På många sätt känns den mer väsentlig i IDM-samlingen än t.ex. Incunabula (en del tycker säkerligen annorlunda, men just I. är nog det enda Autechre-album som jag aldrig riktigt gått igång fullt ut på). Det går bara inte att värja sig för 303-bubblorna och de delikat programmerade trummaskinerna på Lego Feet.
Read full review of Ska001CD - Lego Feet on Boomkat.com ©

6 May 2012

Monofonen på Twitter

Monofonen finns också på Twitter sedan några månader. Men då under mitt något mer riktiga namn Andy Lundberg.

Radikal Elektronik "Elektropolis" released

Från och med nu finns också mitt första "riktiga" album som Radikal Elektronik "Elektropolis" på Bandcamp. De tolv spåren är inspelad under hösten och vintern 2011/2012. Minimalistisk post ebm/syntpop komponerad och improviserad på mina hårdvarusyntar och trummaskiner. Korgs Monotribe körd genom diverse effektpedaler spelar en stor roll på många av spåren. Det mesta av sequencer-programmeringen gjordes på en Analogue Solutions Europa som var synkad med Monotriben. Givetvis står modularen också för en hel del av ljuden.

Radikal Elektronik "Taste Vol. 1" Free EP

Idag släpper jag mina två första releaser på Bandcamp, ett album och en EP. EP:n heter "Taste Vol. 1" och är den första i en tänkt serie med outtakes och leftovers från olika projekt. Vol. 1 är dessutom gratis. Så över till Bandcamp och ladda ert ex. på stubben, vet jag.

Back In Office

Efter ett par månader av dåliga internetuppkopplingar och uppdateringar är jag nu tillbaka i Sverige. Förhoppningsvis ska det medföra lite tätare inlägg. Mina tre månader i Old Blighty har gett gott om stoff att skriva om så watch this space.