27 October 2008

Böcker om Kraftwerk

Om något band förtjänar en välskriven historia måste det väl ändå vara Düsseldorfs stoltheter, Ruhrområdets regenter, den strävsamma människomaskinen - Kraftwerk. Ett band med mer effektivt kontrollerad mytbildning kring sig torde knappast finnas. Och de tycks få mer och mer cred för varje dag som går. Trots det finns det inte något definitivt verk om dessa teutoniska maskinoperatörer.

De böcker som finns är på sin höjd intressanta. Som den tidigare medlemmen Wolfgang Flurs "I Was a Robot". Flur stämdes av de kvarvarande originalmedlemmarna Ralf Hütter och Florian Schneider. Och onekligen har nog hans skildring gjort mer för att skada myten om Kraftwerk än någon annan. Hans berättelser om hur de fyra medlemmarna satt och drack alkoholfria drinkar och agerade som "Sex Machines" på sina turnéer utgör onekligen en motbild till den bandet så omsorgsfullt skapat som en effektiv, närmast steril enhet av maskiner och människor. Boken är lite halvtaffligt skriven, men ändå läsvärd på grund av författarens förstahandsinformation.

Den mest spridda boken om bandet torde annars vara Pascal Bussys "Kraftwerk. Man, Machine and Music". Enda anledningen att läsa den är egentligen att den är den enda hyfsat heltäckande skildringen av bandets historia. Den vimlar av sakfel och gissningar. Den hävdar till exempel att "Radio-Activity" var den första av bandets skivor som släpptes på två språk. Visserligen är sjunger bandet både på tyska och engelska på skivan, men det är samma version som släpptes både i Tyskland (under titeln "Radio-Aktivität") och annorstädes. Något som är uppenbart för den som lyssnat ordentligt på skivan. Den här typen av felaktigheter gör att man tvivlar också på annat som påstås i boken. Som tur är är boken ganska kort, så den kan vara värd att bläddra igenom, men som sagt enbart på grund av bristen på bättre alternativ.

I väntan på bättre böcker om den elektroniska kvartetten får vi väl nöja oss med att lyssna på deras musik. Det är ju tur att de är så generösa med information på sin hemsida. ;-)

No comments: