1 November 2008

Fula och snygga skivomslag

Klaus Schulze har släppt plattor under fyra decennier. När man placerar omslagen till några av dem bredvid varandra häpnar man över hur olika de är. I Schulzes katalog finns exempel på både några av de snyggaste och de fulaste (eller åtminstone oinspirerade) skivomslag jag någonsin sett. Antingen är han själv fullständigt ointresserad av hur omslagen ser ut eller så har han en mycket varierad smak. Det senare känns inte helt otroligt med tanke på hur varierad hans utgivning är.

På den snygga sidan har vi framförallt de tidiga omslagen: "Irrlicht", "Blackdance" och kanske framförallt "Timewind". Fantastiska, dystra målningar som avspeglar musiken på ett lysande sätt. Kolla in dem på:

Irrlicht
Blackdance
Timewind

På den fula sidan måste "Inter*Face" och "Beyond Recall" nämnas. Nu är åtminstone inte den senare min favorit i Schulzes katalog, men ändå!

Inter*Face
Beyond Recall

New Friends Electric kommenterade angående "Farscape" på sin blogg i september att Lisa Gerrards och Schulzes kultstatus skulle ha mått bättre om man hade undvikit det taffliga fotot på dem i cd-häftet. Läs mer här. Där har han säkert rätt, men samtidigt är nog - tyvärr - den bilden bara ännu ett exempel på bristande stilkänsla på Klaus Schulzes skivomslag. Som tur är håller "Farscape"-omslaget måttet i övrigt.

No comments: