22 February 2009

Modulärsug och Mark Jenkins

Efter att ha lekt med min Mopho en del har analogdjävulen fått tag på mig. De senaste dagarna har jag till och med känt av en lätt modulärsnuva. Hade lagt mina planer på att ge mig in i den oöverskådliga modulärvärlden på hyllan för ett tag sedan, trodde jag. Men så sitter jag där plötsligt och leker med Eurorack modular planner igen.

Det är något enormt tilltalande med att man "bygger" ihop sin egen synt. En känsla av att ha ett unikt instrument, även om de flesta moderna moduler verkar tillverkas i hyfsat stora serier, så är det just den personliga kombinationen som känns tilltalande. Och eurorack-formatet är definitivt lockande. Visst vill man ha en gigantisk Moog, men var ska man få plats med den (helt bortsett från hur mycket den kostar). Men en tämligen kompetent eurorack-modulär skulle man kunna få plats med på skrivbordet, och en sådan behöver heller inte bli orimligt dyr (nåja, allt är relativt). Helst skulle jag vilja ha ett system från Analogue Systems, men de är inte de billigaste, så en kombo med Doepfer och Analogue Solutions ligger väl närmare till hands, och då kan man trycka in några trummoduler från Solutions också så har man en analog trummaskin med, som går att processa och kombinera med modularen. Okej, enough yapping, dream on och allt vad det hetter. Det är söndag kväll och valet står mellan Star Trek: Voyager och lite blipp blopp på Mophon innan det bär till sängs.

Ja, eller så får det väl bli lite läsning i Mark Jenkins "Analog Synthesizers" som jag införskaffade i veckan. Lite taskigt tryck och papper, men riktigt bra bakgrundstext om syntarnas historia. Bra genomgång av alla viktiga företags utveckling och instrument, även om den som de flesta verk inte nämner Crumars Compac Synth. Men väl värd att läsa om man är intresserad av elektroniska instrument. Innehåller också en köpguide som är översiktlig, men vars prisuppgifter nog ska tas med en gnutta salt. Om det hade funnits gott om MS-20:or att få tag på för en sisådär 4 000:- hade jag nog redan haft en. Men som sagt boken är trots det väl värd att skaffa. Ett bra komplement till "Vintage Synthesizers", det andra stora verket om synthar som finns lättillgängligt på marknaden just nu.

Well, nu är det i alla fall äntligen slutnördat för i kväll. Så få se nu, Mopho eller Star Trek? Hm, eller kanske ett nytt besök på Eurorack modular planner ...

No comments: