5 October 2011

Musicians Planet

I helgen var det premiär för en ny mässa för tillverkare av musikinstrument och andra relaterade företag på Münchenbryggeriet i Stockholm. Till skillnad från tidigare mässor riktade den här sig även till allmänheten och jag och en kompis passade på att ta oss en titt. Som ett Sveriges eget lilla mini-Frankfurt Musik Messe.



Bland utställarna fanns givna aktörer som Roland, Yamaha, Fitzpatrick, Jam, 4Sound och EBS. Av den lista som fanns på mässans hemsida kunde man få intrycket att det skulle vara många fler som hade egna montrar. Så var inte fallet, och det hade kanske inte riktigt varit rimligt att förvänta sig det heller, och t.ex. Moog representerades av en Little Phatty och en Voyager Old School i distributören Fitzpatricks monter.



Jam hade en schysst monter där de koncentrerat sig på vissa varumärken. Förutom Nord, Sontronics mikrofoner och Dave Smith Instruments hade de en teststation från Elektron. (Tydligen skulle de också ha haft sin Buchla 200e på plats, men enligt uppgift började den brinna när de testade den på morgonen. När jag var på Jam för någon månad sedan och tänkte kolla in den var den på service i hos tillverkaren. Hm .. ingen skugga över Jam för det, men kanske över Buchla ...)



På det hela taget var mässan en angenäm upplevelse, vi stannade en tre fyra timmar och det var ett ypperligt tillfälle att få lite hands on-tid med diverse prylar man ville testa. På något vis var det lättare att prova här, kanske för att det inte fanns samma underförstådda köpkrav som i en musikaffär. Vi passade på att gå loss på diverse drumpadslösningar. Testade bland annat Rolands SPD-30 och Handsonic:



Yamahas DTX-Multi 12 imponerade på mig. Spontant tyckte jag att den triggade bättre, åtminstone efter min spelstil, än Rolands varianter. Vi satt en del och testade de digitala trummorna i Yamahas monter. Ända tills vi hörde någon lira på ett riktigt trumset bredvid. Alla stannade upp och kollade. Vi också. Där satt en liten tjej, på säg fem bast och spelade skiten av oss. Vi lade snabbt undan trumstockarna och sökte oss till trygga, mer klaviaturbaserade instrument.



Montrarna gästades också av diverse musiker. Medan vi var där dök Mustasch, EMD och Hoffmaestro upp. Och en beatboxande kille som jag inte uppfattade namnet på. Även om inget av det här kanske var i min smak, gav det ändå liv och skön marknadskänsla åt tillställningen. Men musikaliskt var vi mer inriktade på kvällens begivenhet: Bodyfest på Nalen. Mer om det i nästa inlägg.

No comments: