8 August 2011

Spectrum Spools

Medan Mark McGuire från Emeralds ägnat sig åt att släppa ett soloalbum och samla sina tidigare alster på en fantastisk dubbel-CD har bandkollegan John Elliott varit fullt upptagen med att starta och driva den nya labeln Spectrum Spools. Den är en underlabel till Peter Rehbergs Editions Mego som gett ut såväl Emeralds Does It Look Like I'm Here som Mark McGuires soloalster.

Elliott fokuserar på electronica i den kosmische-anda man kunde vänta sig. Han har hunnit ge ut hela sex plattor på lika många månader och i september kommer den sjunde. Jag har hittills lyssnat in mig ordentligt på Mist, Elliotts projekt tillsammans med Sam Goldberg från Radio People, och Forma, en trio från Brooklyn som ägnar sig åt minimalistisk synt i samma anda som Cluster.

Av de här två har nog Mists platta House gjort djupast intryck. Elliott visar här prov på en del av den känsla för snygga sequencerslingor parade med mäktiga ackord och harmonier, och det blir tydligt vilket bidrag han står för i Emeralds. Bäst är nog öppningen Twin Lanes. Gillade man Emeralds och inte kan vänta på mer, är det här nog det närmaste man kommer så länge.


Read full review of House - MIST on Boomkat.com ©

Men Formas självbetitlade debutalbum är inte dumt det heller. Till en början tyckte jag nog att den kändes lite väl enkel, med sina tämligen simpla TR-707-rytmer och syntslingor, men den växer efter några genomlyssningar. Jämförelsen med Cluster är verkligen inte fel.


Read full review of Forma - Forma on Boomkat.com ©

No comments: