Ja, det skulle ju hända nån gång. Jag har haft mitt första modulhaveri i modulärsynten. När jag skulle köra lite slingor från Europa-sequencern i förrgår så svarade inte mitt MIDI/CV-interface (Doepfer A-190-2) på inkommande noter. Sedan började den bete sig ännu märkligare. Varje gång jag stängde av och satte igång systemet lyste LED:n på moduler två gånger och fortsatte sedan att lysa. Det ska den inte göra. Ett mejl till Schneiders och nu ligger modulen i ett litet paket i retur till Berlin. Ska bli intressant att se hur de hanterar ett sådant här ärende. Modulen var knappt ett halvår gammal, så nån form av garanti lär väl gälla. Fördelen med en modulärsynt är att man i alla fal bara behöver returnera den felande länken, så det blir rätt små paket.
I lördags blev jag äntligen klar att snickra ihop ett expansionskabinett till min eurorack-modular. Strömförsörjningen fick en Flight of Harmony POWER-modul stå för. Jag monterade den bak i träschassit för att inte slösa på plats för moduler. Tog mig en sex sju timmar från start till att jag kunde slå på strömmen och konstatera att alla lampor som skulle lysa gjorde det. AC-adaptern köpte jag för en hundring på Kjell och kompani. Hade från början tänkt bygga ett 168 HP-system, men skenorna jag hade beställt från Schneiders kom inte fram i tid så det fick bli ett litet 84-kabinett i stället. (När skenorna väl anlände i går visade det sig att de inte var 84 HP utan 85 HP, precis som de som säljs av Elby Designs.)
Det var både bra och dåligt att det blev ett litet kabinett. Det som är bra med det är att det passar alldeles utmärkt ovanpå mitt tidigare 168-kabinett. Det dåliga är att det nästan redan är fullt ... så jag har redan börjat planera nästa utbyggnad.
Nu kommer jag att ha så mycket kraft över i mina båda system att jag bara måste hitta på ett smidigt sätt att överföra den strömmen till minst ytterligare ett kabinett. Har en idé om en modullösning, men få väl se hur meckig jag känner mig med lödkolven.
Well, nya moduler som är på plats är fler VCA:er, waveform processor, slew limiter och trigger delay, ganska tråkiga (men väldigt nyttiga) moduler med andra ord. Men jag har lite mer spännande modulation på ingång ...
Jag är i grund och botten humanist och all teknisk kunskap jag eventuellt besitter har jag tillvält mig på ett pseudo-autodidaktiskt vis. Learn by doing, eller nåt. När det gäller rent mekanisk konstruktion, som då jag byggde mitt första eurorack-kabinett, är jag väl hyfsad på, trots ett ganska lågt betyg i träslöjd en gång i tiden. När det gäller mer mer meckiga saker som lödning till exempel är jag mycket mer av en nybörjare. Faktum är att jag begick min löddebut i kväll. Min sons leksakssynt hade slutat fungera efter att han och en kompis lekt synnerligen aktivt med den. Jag öppnade upp den för någon vecka sedan och kunde konstatera att en av kablarna till högtalaren var av. Så nu i kväll tordes jag äntligen sätta lödspetsen mot kablarna och tro det eller ej, nu fungerar leksaksinstrumentet igen. Det är inga vackra lödningar precis, ärligt talat ser de för jävliga ut. Min nyinköpta 15W lödpenna funkade inget vidare, men en äldre 30W-modell som jag hittade i verktygsskåpet hade lite mer kräm och då gick det bättre. Vet inte om jag är reda för synth-DIY än, men jag har i alla fall tagit mitt första steg. YouTube är underbart för instruktionsfilmer av alla de slag. Självklart finns där massvis av folk som vill lära ut lödningens ädla konst. Som till exempel den här killen:
Buchla och Serge är modulsyntar som ligger en bra bit över min budget. Men radikalt nytänkande är båda systemen. Det är kul att många av deras moduler inspirerat till nya (och billigare) moduler från eurorackproducenter. Make Noise gör ju till exempel en del roliga moduler med inspiration från båda, ibland i en och samma modul. Doepfer har också inspirerats. Själv har jag Doepfers A-149-1 Quantized/Stored Random Voltages och A-101-2 Vactrol Low Pass Gate, som båda bygger på delar av Buchla-moduler. Kanske inte i klass med originalet men roliga moduler ändå.
Men man kan ju alltid få drömma om stora bananpluggade system i silver. Som den här Sergen:
Om man vill få en demo av vad ett Buchla 100 system kan åstadkomma finns det väl knappast något bättre att lyssna på än Morton Subotnicks klassiska Silver Apples of the Moon från slutet av 1960-talet. Subotnick var ute efter att minimera den mänskliga påverkan på kompositionen så lite som möjligt och istället låta maskinen (i det här fallet ett tidigt Buchla-system) stå för rubbet - ljud och komposition. Buchlas tänkande "utanför boxen", t.ex. den underbart namngivna Source of uncertainty-modulen, kom väl till pass.
Köpte Autechres första album Incunabula på iTunes i dag, slängde över den i iPoden och gav mig ut på en promenad längs vattnet i den råkalla novemberkylan. Det är nånting med tidiga Warp-prylar som funkar bra med Stockholmshöst. En annan favorit som liksom nästan luktar halvt förmultnade löv och fuktiga humus-lager är Aphex Twins Selected Ambient Works vol. 2, en platta som annars inte är någon av mina absoluta favoriter. Jag föredrar den första Selected Ambient-plattan. Autechres Amber och Tri Repetae är också lysande senhöstmusik.
Om Incunabula (som jag av någon anledning inte blivit färdig till att skaffa mig förrän nu) kan man väl säga att den är lovande, men inte lika lysande som de följande plattorna. Lite ojämn är väl en bra beskrivning. Stundtals genialisk och härligt lofi (jämfört med Autechres senare polerade produktioner), stundtals lite ofärdig och lätt enerverande. Funderar på att skapa en spellista och bannlysa spår 3 ... Här är en video för Basscadet. Inte samma version som på albumet, men med samma känsla:
Det tog ungefär ett år för mig att fylla mitt första eurorack-DIY-kabinett med moduler. Två oscillatorer från Analogue Solutions och så resten av modulerna från Doepfer. Det tog inte så lång tid att förstå att 168 HP inte riktigt skulle räcka till för att fylla mina modularsyntbehov. Innan jag bestämde mig för att att bygga ett eget kabinett med hjälp av Doepfers DIY kit funderade jag på att skaffa en Low Cost Koffer från dem med tre rader. Då hade jag inte riktigt växt ur det än. Nu när det är dags att expandera känns det som om det kanske är lika bra att satsa på ett färdigbyggt alternativ; arbetet jag lade ner på mitt egna kabinett var inte helt obetydligt. Men å andra sidan har jag lärt mig en hel del om det och nu finns det dessutom fler alternativ.
En sak som retar mig lite är att trafon i mitt kabinett klarar 1200 mA. De moduler jag har i det i dag drar knappt 600 mA. Det finns med andra ord gott om kraft kvar där. Jag har 16 moduler som kräver ström i kabinettet, men det finns 28 anslutningar på de 2 bus boards som sitter monterade i det. Jag har skaffat mig ett litet DIY kit från Doepfer (det med den kassa störmförsörjningen) och hade tänkt använda railsen och bus boardet och bygga ett litet extra kabinett som jag sedan kan ansluta till strömförsörjningen i det första kabinettet (lite som 5U system med flera kabinett brukar vara uppbyggda). Men så fick jag ett tips om Fligh of Harmonys Power-modul på syntdagen på Tekniska museet förra veckan, så nu funderar jag istället på att skaffa en sån och koppla upp mot ett bus board i det nya kabinettet och bygga det för 168 HP. Ett annat alternativ är att skaffa MFB:s strömförsörjning med inbyggd MIDI/CV-konverter, men nackdelen med den är att deras bus board bara har 8 anslutningar, så det skulle med andra ord bara fungera för ett 84 HP:s system.
Anledningen till att jag helst vill fortsätta bygga egna kabinett är att dels estetiskt. Jag har byggt mitt kabinett i ek och även byggt ett keyboard-garage till det. Jag är inte riktigt förtjust i de billiga Doepfer-kabinettens plywood. Visst, synten är till för att göra musik med, men det rent taktila och utseendemässiga är inte helt oviktigt. En sak som jag gillar med analoga syntar i allmänhet och modulära i synnerhet är hur inspirerande de är att jobba med. Min modular står där på skrivbordet och fullkomligt skriker efter att användas. Det är inte riktigt samma sak med mjukvaran i en dator. Well, det om det rent estetiska. Sedan finns det en teknisk sak som jag gillar med Doepfer DIY kits. Man monterar M3-muttrar direkt i railsen, vilket gör att man kan montera moduler från Analogue Systems bredvid andra utan att det blir små glapp mellan dem. Man skjuter helt enkelt bara muttrarna dit man vill ha dem.
Nåväl, ursäkt mitt Stream of conscience-pladder, men det känns som en sån dag i dag. Förutom expansion av euroracket är jag rätt sugen på ett litet mikrosystem med 5U moduler från synthesizers.com och Club of the knobs. Bara för känslan ... Här är en liten demovideo av synthesizers.coms State Variable Filter som inte kostar mer än 135 dollar.
Var på Einsturzende Neubauten på Cirkus i går. Ja, vad ska man säga. Fantastisk spelning. Grym dynamik mellan tystnaden i Silence is sexy och skrammel och skrän i till exempel Headcleaner. Upptäckte att jag nästan glömde bort Blixa Bargeld på scenen, det var så mycket mer fascinerande att titta på vad N.U. Unruh skulle hitta på härnäst. Coolare scenframtoning får man leta efter. Sprattelgubbe som bankar skiten ur vart enda litet metallskrot han kan få tag på. Också underhållande, fast kanske på ett litet annat sätt, var livekeyboardisten Ash Wednesday. Han var den ende som inte hade förtrotts med en mikrofon att sjunga i. Men han sjöng ändå glatt med och gjorde schysta moves på ett sätt som förde tankarna till Andy Fletcher i Depeche Mode.
Var och kollade på modulärsyntar på Tekniska idag. Drog med fru och barn. "Det kan väl vara trevligt att gå på museum ..." Löjligt mycket folk, vilket antagligen hade mer med höstlov än ett ett exploderande syntintresse. Men synteventet var välbesökt. Fantasiskt att få se så många roliga maskiner igång samtidigt. Rymdutställningen har nog aldrig haft en lika passande ljudkuliss. En av höjdpunkterna var EMS Buchla som var på plats:
En annan var en Korg MS-samling, bestående av två MS-10:or, en MS-20, en MS-50, en SQ-10 och en VC-10:
En annan kul grej var Escape From Noise, en nyöppnad svensk nätbutik för eurorack-moduler baserad i Stockholm. Riktigt bra priser på moduler från en t.ex. BubbleSound och SynthWerks. Köpte ett par kablar från Ad Infinitum av honom. Kolla in mer på Escape From Noise
Ännu en Star Wars-skådespelare briljerar i en roll för BBC. Peter Cushing gjorde kanske sin bästa rollprestation som Sherlock Holmes i filmversionen Baskervilles hund från slutet av 1950-talet. Tio år senare hade han huvudrollen i en serie om mästerdetektiven. Produktionen var kanske inte lika påkostad som Hammerfilmen, men Cushing i lika god form. I övrigt är hans insatser som Van Helsing och Viktor Frankenstein storslagna. Om han hade fått ta större plats i Star Wars hade det kanske också kunnat bli en hyfsad rulle.
Har en viss vurm för gamla brittiska tv-serier med spiontema. En serie som jag aldrig sett i sin helhet är Tinker Tailor Soldier Spy (Mullvaden). Många av de här serierna finns att få tag på snuskigt billigt på dvd nuförtiden. Här är ett klipp från del ett av den sju avsnitt långa filmatiseringen av John Le Carrés roman. Alec Guinness i en roll som han tog på större allvar än Obie Kenobi!
Ett annat alternativ som jag är rätt sugen på är som sagt Vermonas DRM-1. Tillsammans med min Europa-sequencer skulle det vara lite av en drömtrumsetup. Mycket direkt kontroll över ljuden och möjlighet att skruva live. Alternativet är att skaffa en tre-fyra trummoduler från Analogue Solutions eller MFB och sedan trigga dem från min Europa. Lite billigare, men kräver att jag får ordning på mitt senaste eurorackkabinettbygge, vilket inte är högsta prioritet just nu. Här är en liten demo på ljud från DRM-1:
Är lite sugen på en riktig analog trummaskin. På vintagefronten är en TR-606 lockande och inom rimliga budgetgränser, eller kanske en Korg KPR-77. När det gäller moderna maskiner är det väl egentligen bara MFB-522 och Vermona DRM-1 som är intressant och inom rätt budgetramar. En begagnad MachineDrum kanske inte skulle vara helt fel, men den är ju inte analog på riktigt och känns lite för avancerad. Jag blir mer och mer "less is more"-inriktad när det gäller syntar. AcidLab Miami och Jomox XBase-888 ligger också lite över min budget. Här är en demovideo på MFB-522 som definitivt känns som mest trummaskin för pengarna. Knappt kring 2700:- för en sprillans ny.