20 March 2011

Nunnor, enarmade banditer och hermafroditer

Att inte särskilt många av Michael Moorcocks böcker blivit film är kanske inte så konstigt. De är inte de mest kommersiella inslagen i fantasy- eller sf-litteraturen. Det har ryktats om en Elric-film ett bra tag, men än så länge har ingen dykt upp. Och då är det antagligen ändå Moorcocks mest kända skapelse.

Desto märkligare då att en av böckerna om nålpistolskjutande hemlige agenten Jerry Cornelius faktiskt filmatiserats. Bland Moorcocks böcker måste The Final Programme vara en av de mest utflippade, där klimax nås vid skapandet av en ultimat messiasfigur - en hermafrodit. Att filmen faktiskt känns mer pårökt än Moorcocks original säger inte lite.



Bör kanske påpeka att jag är ett stort fan av Moorcocks böcker. Inom sf- och fantasygenren är han onekligen en av de mest nyskapande och intressanta. Hans produktion är enorm, och kanske därför också ibland något ojämn. För novisen kan serierna om Elric, Corum, Hawkmoon och Oswald Bastable rekommenderas. Vill man testa något lite kortare är Behold The Man aldrig fel.

No comments: