27 March 2011

Pink Panther

Jag har svårt att se Blake Edwards Rosa pantern-filmer utan ett nostalgins skimmer. Av någon anledning har jag ändå inte blivit färdig till att skaffa dem på dvd ... kanske beror det på det lite knasiga faktum att den Rosa pantern box som funnits tillgänglig länge inte är någon komplett box. The Return of Pink Panther (den tredje filmen med Peter Sellers, och den första av de lite mer crazy-betonade sjuttiotalsfilmerna) finns inte med i den boxen på grund av en något snåriga förhållanden kring distributionsrättigheterna. Numera finns den dock att köpa separat. För komplettister (och en sådan är nog jag) finns det dessutom en film från 1968 med titeln "Inspector Closeau" i vilken varken Peter Sellers eller Blake Edwards medverkar, men som är gjord av samma produktionsbolag och nog bör räknas in i kanon. I den filmen spelas Closeau av Alan Arkin och det är första gången karaktären bär den karakteristiska trencoaten och hatten. Som tur är finns också den att köpa separat. Nåväl, nu har jag i alla fall slagit till och köpt boxen (i en billigare version utan bonusdiscen med extramaterial) och de två lösa filmerna. (Det finns två filmer till i serien Curse of the Pink Panther från 1983 och Son of the Pink Panther från 1993, men ju mindre sagt om dem, desto bättre. De två nyinspelningarna från senare år nämner jag inte ens med namn här.)

Rosa pantern-kanon enligt mig består således av:

Rosa Pantern (1963) - Originalet, där Peter Sellers Closeau bara har en liten biroll och den verkliga stjärnan var tänkt att vara David Niven som sir Charles Lytton aka The Phantom.

Shot in the Dark (1964) - Uppföljare där Closeau fått huvudrollen. Closeaus tjänare Kato och hans ärkefiende/chef Dreyfus dyker upp för första gången.

Inspector Closeau (1968) - Alan Arkin tar över huvudrollen. Man kanske skulle kunna betrakta honom som Rosa panterns motsvarighet till George Lazenby.

The Return of the Pink Panther (1975) - Sellers återvänder som Closeau och Blake Edwards är tillbaka vid rodret. Och den här gången handlar det faktiskt om diamanten igen. Christopher Plummer hade tagit över rollen som The Phantom från David Niven. Det här är också första gången Closeaus "franska" accent förekommer i serien.

The Pink Panther Strikes Again (1976) - Dreyfus har blivit än mer galen och försöker utpressa världen till att göra sig av med Closeau.

The Revenge of the Pink Panther (1978) - Sellers sista film som Closeau.

The Trail of the Pink Panther (1982) - Förtjänar egentligen inte att nämnas tillsammans med de andra eftersom den mest består av klipp från tidigare filmer och bortklippta scener med Sellers, men Blake Edwards regisserade, David Niven var tillbaka som The Phantom (om än i så skröpligt fysiskt skick att han var tvungen att dubbas) och så dyker Joanna Lumley upp i en roll (och det kan i och för sig räcka för att filmen ska få betraktas som officiell). Men bör nog som sagt ändå mer ses som ett sånt där flashback-avsnitt som brukade fylla ut tv-serier när budgeten inte riktigt räckte hela säsongen ut.

Tänkte lägga upp något klipp från YouTube här men, filmbolaget verkar ha jobbat hårt på att motverka inbäddning på de här rullarna. Kolla in länkarna istället:

Slagsmålsscen från Shot in the Dark

Slagsmålsscen från Return of the Pink Panther

No comments: